Látó
Szépirodalmi folyóirat

    folyóiratok   » Látó - szépirodalmi folyóirat
  szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v w z  
  keresés á é í ó ö ő ú ü ű ă â î ş ţ
  összes lapszám » 1994. október, V. évfolyam, 10. szám »
 


| észrevételeim
   vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


 
  
 
A kövér margó

A kövér margó
I.e. 414-ben Arisztotelész bejelentette a tragédia halálát. A tragédia szerepét a filozófia vette át, ám nélkülözte annak organikus jellegét. A filozófia sohasem lett a nyilvánosság ügye, nem lehetett, ugyanis igazságai, következtetései mindenki számára mást és mást jelentettek. Megszűnt a közösségi monolitikusság.
A nyilvánosság ügye az irodalom lehetett volna, mert az képes újra meg újra felmutatni a dolgok abszolút egyértelműségét. Csakhogy az egyedekre bomlott közösség az értelem egyedi alakzataival sohasem tudta egyértelműként észlelni az egyértelműt. Ha mégis megtette, álságok közé tévedt.
Amikor Makkai, az Ördögszekér és a Magunk revíziója szerzője, a református egyház püspöke bejelenti az itt-élés lehetetlenségét, és Magyarországra költözik, akkor nem a hazáját hagyja itt, hanem az itt élő közösséget. A nyolcvanas években megindult exodus tapasztalatával a fenti kijelentés egészen egyértelmű. Aki elmegy, közösséget hagy itt, és nem hazát.
Ha az itt élő közösségnek nagyon hiányzott volna Bodor Ádám, valószínűleg nem engedi elmenni. Itt tartja. Sorolhatnám a neveket. De persze nem a nevek a fontosak, hanem a nevek fémjelezte mondatok. Mert vannak mondatok és vannak kimondások. Az álságok közé tévedt közösség nem ismeri a mondatot. Azt is mondhatnám, hogy Németh Lászlót vagy Illyés Gyulát sem igen istápolta volna az itt élő, kimondásokon alapuló beszéddel értekező közösség.
Megtörténhet, hogy sohasem lesz szüksége mondatokra. Még akkor sem, ha az időben fel-felbukkanó írónemzedékek mondataik szintaxisát próbálják a beszéd ilyen arányú torzításával szembeállítani. Próbálkoznak egy darabig. Végül valódi unalommal és szorongással taxit rendelnek, majd odébbállnak.
LÁNG ZSOLT

kapcsolódók
  » Látó szépirodalmi folyóirat honlapja
 
további folyóiratok

» A Hét
» Altera
» Altera
» Átalvetõ
» Bázis
» Ellenpontok
» Erdélyi Fiatalok
» Erdélyi Gyopár
» Erdélyi Irodalmi Szemle
» Erdélyi Magyar Hírügynökség Jelentései 1983–1989
» Erdélyi Magyarság
» Erdélyi Mûvészet
» Erdélyi Múzeum
» Erdélyi Társadalom
» Erdélyi Tudósítások
» Glasul Minoritãților
» Glasul Minoritãților
» Hátország
» Helikon
» Hid
» Hitel
» Kellék
» Korunk
» Közgazdász Fórum
» Látó
» Magyar Kisebbség
» Provincia
» Romániai Magyar Jogtudományi Közlöny
» Székely Füzetek
» Székely Közélet 1928-1937
» Székelyföld
» Székelység 1905-1915
» Székelység 1931-1944
» Új Kelet

 
   

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2019
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék